Mevsim değişikliği vücudumuzu nasıl etkiler?
Mevsim değişikliğiyle birlikte oluşan sıcak-soğuk değişimleri insan vücudunuz ve sağlığını etkileyen en önemli nedenlerden biridir. Isı farklılıkları ve ani değişen hava koşulları vücudun duruma alışmasını zorlaştırarak vücudun strese girmesine neden olur ve savunma mekanizmasını zayıflatabilir. Bu durum, mevsim döngülerinde görülen sık hastalanmaların nedenlerinden biridir.
Bahar yorgunluğu nedir?
Bahar yorgunluğu, kış mevsiminden ilkbahar mevsimine geçerken yaşanan değişikliğin vücutta yarattığı kısa süreli ve hafif yorgunluk durumudur. Bu duruma iştah azalması, depresyon, uyku düzensizlikleri, eklem ağrıları ve gribal durumlar da eşlik edebilir. Halsizlik hissinin başlıca nedeni hava ısısındaki değişiklikler ve havadaki elektrik yükü ile iyon değişiklikleridir.
Mevsim değişikliği hastalıkları nelerdir?
Mevsim değişikliği sırasında en sık ortaya çıkan hastalıklardan biri griptir. Grip, bir enfeksiyon hastalığıdır ve kendini yüksek ateş, eklem ağrıları, yorgunluk, öksürük vb. şekillerde gösterir. Soğuk algınlığı, üst solunum yolları hastalığıdır ve grip kadar tehlikeli olmasa da eğer yeterince önemsenmezse gribe yol açar. Mevsim geçişlerinde özellikle de bahar aylarında en sık görülen rahatsızlıklardan biri de alerjilerdir. Polenlerin ortaya çıkması ve rüzgarla birlikte küçük parçalar halinde dağılması, alerjisi olan kişilerde kızarıklık, kaşıntı, öksürük gibi belirtiler gösterir.
Mevsim değişikliği hastalıklarından korunma yolları
Beslenmenize dikkat edin
Gece uzun süre aç kalan ve düşen kan şekerini sabah kahvaltı ile dengelenebilir. Bu nedenle kahvaltı en önemli öğünlerden biridir ve asla atlanmamalıdır. Ayrıca kahvaltı, gün içinde enerjik olmayı sağlarken bağışıklık sistemini de güçlendirir. Basit karbonhidratlar yerine protein ve bol lifli sebze meyve tüketmeye özen gösterilmelidir.
Bol bol su için
Su, besin gibi vücutta depolanmıyor. Bu nedenle, her gün en az iki litre su içerek vücudun ihtiyacı olan su miktarını sağlamak gereklidir. Vücut fonksiyonları günlük olarak yeterli su tüketilmediğinde işlevini yitirebilir.
Bağışıklık sisteminizi güçlendiren takviyeler alın
Bağışıklık sistemini güçlendiren doğal gıda takviyeleri, beslenme yoluyla alamayacağınız miktardaki besinlerin ekstrelerinden oluşur ve içeriğinde birçok faydalı bileşen bulunur. Mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini destekleyecek doğal gıda takviyelerinden bir tanesi de siyah sarımsak ekstresidir. Siyah sarımsak, güçlü antioksidan özelliğiyle mevsim geçişlerinde ortaya çıkan hastalıkla baş etmek için idealdir. Laboratuvar ortamında yapılan çalışmalar sonucunda fermente edilmiş siyah sarımsağın doğal bağışıklık hücrelerinin aktivasyonunu artırdığı gözlemlenmiştir. Doğal bağışıklık hücreleri vücudumuzun en önemli elemanlarındandır ve hastalık mikroplarıyla mücadele eder. Siyah sarımsak sayesinde hastalık semptomları azalır, gribin şiddeti düşer.
Kaynakça:
Percival SS. Aged Garlic Extract Modifies Human Immunity. American Society for Nutrition. 2016 Feb;146(2):433S-436S.